top of page

TUDOMÁNY A MOTORSPORTÉRT

Hogyan támogathatja a sporttudomány a fejlődést a professzionális edzésmunkán keresztül? És milyen egyéb képességekre hat a szakértők által összeállított és felmérések alapján ellenőrzött tréning?

Többek között erre keresték a választ kutatásukban Horváth Dávid, a kutatás vezetője, a Fit4race, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Tohoku Egyetem és a Michigan Egyetem kollégái az együttműködés során.


A kutatás során megvizsgálták, hogy milyen hatással van az általuk kifejlesztett magas intenzitású reaktív agilitás edzés program a kognitív képességre (pl.: döntéshozatali képesség, vizuális memória, anticipáció) és fiziológiai változókra (testösszetétel, VO2max, anaerob küszöb). Ezen felül a céljaik közé tartozik, hogy az edzésprogram által segítsék az autóversenyzők felkészülését a következő szezonra.



Dávid 2018 óta dolgozik a Fit4Race csapatában, ahol eleinte kimondottan autó-és motorsport versenyzőkkel dolgozott. A Fit4Race hitvallása, hogy kihozzuk mindenkiből a legjobbat. Ez a közeg inspirálta Dávidot, hogy ilyen jellegű felméréseket végezzen és a kutatásokból nyert eredményeket és tapasztalatokat a lehető legnagyobb hatékonysággal a sportolóik teljesítményének javítására fordíthassák.



2019-ben vette kezdetét a program tervezése és kialakítása. A kutatás során számos nehézségbe ütköztek, például a COVID vírus okozta pandémiába, de végül sikerült a megvalósítani a programot. A szakmai finomítás és kemény munka meghozta gyümölcsét. Cikküket a sporttudományos folyóiratok legmagasabb kategóriájába tartozó Sports Medicine- Open (Q1, 6,76 IF) folyóiratában publikálták. A cikk végső formájának kialakításában segítő kezet nyújtott Dr. David P. Ferguson is, aki a motorsport humán oldalának kutatásában végez elismert munkát.



bottom of page