top of page

Több, mint zsonglőr - Ki is az a performance coach?

Interjú Horváth Dáviddal, a Fit4race vezető performance coach-ával teljesítményről, tanulásról, támogatásról.Mi egy performance coach feladata? Laikusként pl. a F1 versenyeken láthatunk edzőket, akik a versenyzőkkel zsonglőrködnek és reflexlámpákat nyomogatnak, és viszonzásként cipelik a versenyzők sisakját.

Ennél egy kicsit többről szól a performance coaching. Neve is mutatja, hogy tevékenysége a teljesítmény fejlesztésére irányul. A teljesítmény pedig nagyon sokféle lehet: sport, egyéb fizikai, mentális, üzleti teljesítmény. Nem meglepő módon ezeknek ugyanazok a teljesítménydimenziók állnak a hátterében, csak más-más arányban.

A Fit4race és a Best of You program arról szól, hogy az ügyfelünk által kitűzött célt figyelembevéve meghatározzuk az elérésükhöz szükséges teljesítmény szinteket.

Azt, hogy mi rejlik az ügyfélben, a vizsgálatainkkal pontosan meg tudjuk határozni. A mért adatokból látjuk, hogy a cél elérése érdekében mik azok a területek, amelyek fejlesztésre szorulnak. A változásokat a folyamat közben is monitorozzuk, így tisztában vagyunk vele, hol tartunk a munkában.

A performance coachaink feladatának egyik fő része, hogy ezt a fejlesztést elvégezzék, melyben egy szakértő csoport segíti munkájukat, hogy még hatékonyabbak lehessenek.

A Fit4Race-nél számos sporttudományi szakterületen dolgozunk. A teljesítmény-trénereink az élettan, biokémia, biomechanika, gyógytorna, pszichológia területein is jártasak. Összegezni tudják az adatokat, azokat értelmezni, és ezáltal a fejlesztési tervet követni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az ügyfél valóban elérje a benne rejlő legjobbat és ezt a magas teljesítményt fenn is tudja tartani.

A performance coaching egy lényeges része, hogy nem csak elérni kell a bennünk rejlő legjobbat, hanem azt fenntarthatóvá is kell tenni.


Te 2018-ban érkeztél a Fit4Race-hez performance coach-ként. Ma már ennek a részlegnek a vezetője vagy. Milyen volt ez az 5 év?

Kalandos, rengeteg kihívással, munkával és tanulással. Edzőként és vezetőedzőként is fontos része a mindennapjaimnak a tanulás és nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy ez a csapatmunkában is szerepet kapjon. Heti rendszerességgel tartunk szakmai meetingeket, ahol új, innovatív ötleteket, megoldásokat vitatunk meg, hogy a szakmai tudásunk még jobban elmélyülhessen.

A munkánk mellett sokan külső képzéseket is végzünk. Jómagam 4. évfolyamos PhD hallgató vagyok és épp a disszertációm megírásán mesterkedem. A kutatási témám is természetesen kapcsolódik a munkámhoz: kognitív képességfejlesztés autóversenyzők körében.

A vezetői munkámban előny számomra, hogy végigjártam a szamárlétrát, jól ismerem a szervezetet, a csapatot. Azt a területet fogom össze, amit jól ismerek és van lehetőségem beépíteni a saját ötleteimet is, ami nagyon motiváló. Természetesen még így is kihívást jelent az új szerepkör, és a Fit4Race növekedésével együtt az új projektek megvalósítása is.

Emberileg nagyon fontosnak tartom, hogy egy coach jó példával járjon elől. Ebben a szellemben én is magamévá tettem a Fit4Race „Best of You” modellt. Vagyis figyelek az alvásra, a táplálkozásra, edzésre, összességében az egészségemre, amihez az is hozzátartozik, hogy figyelek arra, milyen emberekkel veszem körül magam.

Rendkívül sokat javultam ezen a téren, mióta a Fit4Race-nél dolgozom. Sokkal magabiztosabb vagyok, sokkal több az energiám, megtanultam, hogyan tölthetem fel a leggyorsabban az energiaraktáraimat és azt is, hogy hogyan ne merítsem le őket teljesen.

Mindehhez fontos a stabil családi háttér. Itt 2022. óta egy másik, nagyon fontos pozíciót is betöltök: 2021 végén megszületett kislányunk, Lili. Az apukájaként sokat tanulok és folyamatosan képzem magam, hogy a munka és a magánélet egyensúlyban legyen.

Ő az én performance coachom.🙂


Performance coach – versenyző kapcsolat – bemutatnál egy saját példát?

Nagy Danival (korábbi WTCR versenyző) nagyon sokat edzettünk és utaztunk versenyekre, ezáltal sok időt is töltöttünk együtt és baráti kapcsolat alakult ki közöttünk. Olyannyira, hogy bár ma már nincs közöttünk munkakapcsolat, heti szinten beszélgetünk.

Mindez annak az eredménye, hogy sikerült bizalmi kapcsolatot kialakítanom Danival is. Szerintem ez a performance coaching egyik fő eleme. A performance coach kompetenciái és készségei által könnyen rá kell tudjon kapcsolódni az ügyfél hullámhosszára. Daninak apróbb rezdüléseiből is tudtam éppen mire gondol, hogyan érez. Értened kell az emberekhez és a sporthoz egyaránt. Így tudsz bizalmi kapcsolatot létrehozni, hogy érezze azt az ügyfeled, hogy tényleg törődsz vele amellett, hogy érted is, amit csinálsz. Csak így tud megbízni benned, így tudja azt érezni, hogy jó kezekben van.

Például Nagy Daninak az autóversenyzés a fontos, akkor nekem is fontossá válik az autóversenyzés. Ha el akar érni valamiféle célt, akkor az számomra is fontossá válik. Felvázolom neki az utat, amit követve el fogja érni a célját. Lebontjuk részfolyamatokra és elindulunk a cél felé.

A pontos utasítások mellett sok esetben nem megmondjuk, hogy mit kell csinálnia a versenyzőnek, hanem figyelve a megnyilvánulásait, megfelelő kérdéseket teszünk fel neki, amelyekkel a jó irányba tereljük. A kérdezéstechnika is nagyon fontos része a coachingnak.Mindebből úgy tűnik, hogy egy jó performance coachnál nagyon fontos, hogy megfelelő érzelmi intelligenciával is rendelkezzen.

Abszolút így van, fontos, hogy tudja látni a nagy képet, kívülről is rálásson egy helyzetre, és emberileg is támogatni tudja a versenyzőt. Persze ez egy kényes egyensúly: nehéz például, ha túl közel kerülünk a versenyzőinkhez: ilyenkor a visszajelzések negatív indulatokat válthatnak ki, érzelmi síkra terelve az objektív folyamatokat.

De itt egy pozitív példa: Berecz Zsombornak az olimpia első napjaiban nagyon sokat kellett dolgoznia a jó helyezésekért, hogy rosszabb helyzetekből „vissza tudjon mindig jönni”. Ez rendkívül megterhelő volt számára.

Aztán jött egy pihenőnap, amit Zsombor szeretett volna valóban csak pihenéssel tölteni, de Matics Zsolti (a Fit4race vezetője, az olimpián Zsombi performance coach-a) meg tudta győzni arról, hogy miért nagyon fontos tartani a már bevált, tervezett protokollt. Ehhez a kölcsönös bizalom mellett megfelelő szintű EQ -ra is szükség volt a coach részéről.


Amennyiben a coach figyeli a rá bízott versenyző megnyilvánulásait, lehetséges, hogy ti is tanultok esetleg tőlük?

Nemcsak, hogy tanulunk tőlük, de kihívás elé is tudnak állítani bennünket. Én most pl. Michelisz Norbival is dolgozom és talán kevesen tudják róla, de ő rendkívül kompetitív a hétköznapokban is. Folyamatosan keresi a kihívásokat, engem is kihívások elé állít minden egyes edzésünkön. Úgy kell készülnöm a közös edzésekre, hogy tudom, hogy én is meg leszek mérettetve.

Ez a fajta versenyszellem nem idegen számomra sem, végig kísért a sportolói pályafutásom során (versenyszerűen asztaliteniszeztem 13 évig) és az edzői hivatásomat is segíti.

Gyerekkoromban minden játék, ahol győzni lehet, az igazából vérre menő verseny volt. Legyen az egy kosár meccs az udvaron, egy ártatlan csocsózás vagy kártyaparti.
Mit jelent számodra a Fit4race csapatban dolgozni Performance Coachként és vezetőként?

Én úgy érzem, hogy Magyarország legjobb helyén dolgozom. Amit itt tanultam és tanulok, folyamatos előnyt jelent számomra minden más területen is. Szakmailag és emberileg óriási fejlődésen mehettem keresztül az öt év alatt.

Bármi is történjék a jövőben, bármerre is sodorjon az élet, én biztonságban érzem magam, mert amit Matics Zsoltitól és a Fit4Race-től kaptam és tanultam, képessé tesz arra, hogy emberileg, szakmailag bárhol megálljam a helyem.Comments


bottom of page