top of page

Fit4race - őskor, hőskor, űrkor

Minden szuperhősnek, márkának, vállalkozásnak van eredettörténete,

mely meghatározza misszióját és értékeit. Matics Zsolttal, a Fit4Race kezdeteiről, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.


Hogyan vált az autó-motorsport a szívügyeddé, milyen meghatározó élményeid

vannak ezzel kapcsolatban?


Egész kicsi koromtól óriási Forma-1 rajongó voltam. Senna volt a kedvenc versenyzőm, órákig sírtam, amikor megtudtam, hogy halálos balesetet szenvedett. Furcsa módon ettől a pillanattól fogva éreztem, hogy nekem is versenyeznem kell. Több éven keresztül gokartoztam ezután, ami tovább erősítette bennem a versenyautók és a sport iránti elköteleződést.

Reálisan tekintve versenyzői karrierről nem igazán álmodozhattam, így viszonylag hamar a sportteljesítmény emberi oldal felé orientálódtam. A Testnevelési Főiskolán meg is találtam a megfelelő diszciplinákat, és legelső mentoromat, Dr. Petrekanits Mátét, akivel tavalyi haláláig együtt dolgoztunk. Az ő tudása mindig is a Fit4Race DNS-ének része lesz.Hogyan lett egy főiskolai „kalandból” Magyarország legsikeresebb performance coaching vállalkozása a Fit4race?

A diplomamunkámat egy amatőr autóversenyzőről írtam, aki főállásban üzletember volt. Ő beszélt rá a cégalapításra, mondván a környéken nem létezik ilyen program. Ezután majdnem 10 évig „one man show”-ként nyomtam a Fit4race-t: egy hatalmas sporttáska, benne mindenféle eszközzel – és én minden lelkesedésemmel. Óriási lehetőség volt, hogy magyar motorsport meghatározó alakjaival dolgozhattam: Kiss Pál Tamás, Herczig Norbi, és Michelisz Norbi személyében. Velük bebizonyítottuk: a nemzetközi sikerekhez fizikálisan és mentálisan is a legjobb állapotban kell lenni.Meddig tartott a ’one man show’ időszak?

2015-ben ismertem meg Dr. Magyar Mátyást és Eiles Tibort, és ez egy vízválasztó találkozásnak bizonyult a Fit4race történetében. Üdítő volt, hogy már az első pillanattól egy nyelvet beszéltünk, hittek bennem és az ötletemben, és az ígéretek helyett cselekedtek: több százmilliós labor- és eszközparkhoz biztosítottak azonnal hozzáférést a Fájdalom Ambulancián és az F&M Fitness&More-ban. Innentől kezdve lett a Fit4Race-nek is otthona a Csörsz utca 14-16. Itt kezdtünk el szépen, tudatosan növekedni, mert a motorsportban egyre nagyobb igény mutatkozott a versenyzők holisztikus felkészítésére.


Miben hasonlít a Fit4Race a nemzetközi piacvezető teljesítményfejlesztő cégekhez?


A teljesítménydimenziók holisztikus megközelítésében. Ebben mindannyian egy irányba tartunk, máshogy nem is érdemes. Mára nekünk is sikerült egy tapasztalt, jól képzett, a legmagasabb szinten is használt eszközökkel operáló szakértői stábot összeraknunk. Ki merem jelenteni (hiszen ez már többször megerősítést nyert az autósport legmagasabb szintjén is): a Fit4race a nemzetközileg elvárt szintű szolgáltatást nyújt a felkészítésben és az on-track supportban is.


Más sportágakban is sikerült már bizonyítani pl. Berecz Zsombor, olimpiai ezüstérmes vitorlázó felkészítésével. Mennyiben volt a Fit4Race-nek köszönhető ez a kiemelkedő eredmény?

Már az első tesztekből lejött, hogy Zsombi a valaha volt legjobb teljesítőképességű sportoló, aki addig nálunk járt. De már ekkor láttunk területeket, amin volt mit fejleszteni. Az edzéstervezés mellett a táplálkozás optimalizálása, a fizikoterápia, később a regeneráció is a mi iránymutatásunk alapján folyt. Az olimpia évében minden teljesítményhez kapcsolódó területet a Fit4Race felügyelt, olyannyira, hogy az utolsó 10 napját is itt töltötte nálunk – egy portugáliai edzőtábor helyett. Minden nap vizsgáltuk, a munkát az olimpián rá váró terheléshez optimalizáltuk. Óriási figyelmet szenteltünk a mentális felkészülésnek, pontosan megtervezett forgatókönyv alapján kezeltük az utazás, a jetlag és a környezetváltozás okozta kihívásokat.

Mindezek után hatalmas sikernek könyveltük el mi is, hogy egy magyar sportoló (majdnem arany) ezüstérmet nyert tengeri nagyhatalmak versenyzőit megelőzve vitorlázásban. Zsombi hozzáállása és profizmusa mellett ehhez a Fit4race szakértelme is kellett.


Emeljük ki, hogy Te végig ott voltál Zsombi mellett az Olimpián. Mi volt a szereped?

Klasszikus performance coach: mindenben támogatni a versenyzőt a győzelem érdekében. Ennek érdekében igyekeztem a csapat minden tagjától megtanulni azokat a legfontosabb dolgokat, amikre a verseny alatt szükség lehet. Beszélek itt a gyógytornáról, az élettanról, a fizikai teljesítménydiagnosztikáról és a táplálkozásról, hogy minden területen a lehető legfelkészültebb legyek. Nekem is meg kellett találnom a saját ’Best of You’-mat, hogy a legjobb támogatást nyújthassam Zsombinak. A spártai körülmények közepette is mindketten a legjobban teljesítettünk. Amikor Zsombi örömkönnyeink közepette ruhástól bedobott a vízbe, az életem egyik legnagyobb élménye volt. Az eredmény pedig tovább erősítette szakmai elkötelezettségemet.


Az élsportolóknál már bizonyítottan működik a Fit4Race rendszere. Hogyan jött a nyitás ötlete az üzleti szféra felé?

Rengeteg a hasonlóság egy élsportolóban és egy üzleti döntéshozóban. Ahogyan a sportolóknál a csúcsra járatás, a fizikai teljesítmény növelése a fő szempont, a döntéshozóknál inkább a fenntartható teljesítmény és a reziliencia kialakítása, fejlesztése a cél. Utóbbiaknál egy évben 365 napon keresztül kell magas szinten, nyomás alatt teljesíteni, egy sportolónál ez néhány tucat versenynap. Más a cél, de a siker záloga mindkét esetben ugyanazon teljesítményszokások holisztikus fejlesztése.


Az látszik, hogy a stáb mély szakmai tudása stabil alapokat ad a Fit4Race sikeres működéséhez. Hogyan jelenik meg a ’Best of You’ a ti életetekben?

Az alapokra mindig igyekszünk figyelni a Fit4Race csapatán belül is: mennyit és hogyan alszunk, mennyit és milyen minőségben edzünk, mit és milyen mennyiségben táplálkozunk. Ezek az alapvető építőkövek, amelyek lehetővé teszik, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és magas szinten teljesítsünk.

Mi éljük a „best of you”-t, a Fit4Race alapelvét, így ügyfeleinkből is hatékonyabban tudjuk kihozni a bennük rejlő lehetőségeket: legyen az sportoló, autóversenyző, olimpikon, menedzser, döntéshozó. Példát szeretnénk mutatni abban, hogy az egyedi csúcsteljesítmény csapatmunkával ötvözve tényleg csodákra képes.


A fejlődés, a változás folyamatosan jelen volt eddig a Fit4Race életében. Hogy képzeled el a Fit4Race-t 5 éves távlatban?

Szeretnénk néhány kisebb külföldi lokációt nyitni, értem ezalatt Ausztriát, Szlovákiát esetleg Csehországot vagy Lengyelországot. De ha nagyon merész akarok lenni, akár a Közel-Kelet is szóba jöhet.

Ehhez persze sok mindennek össze kell állnia az elkövetkező 2 évben, a következő olimpiáig…😉

Comments


bottom of page