top of page

Állóképesség – csak a célban fogyhat el az energia


Talán nincs annál rosszabb pillanat, mint amikor a sportolónak a cél közelében merül ki az energiaraktára és veszíti el akár az elsőségét. A Fit4Race holisztikus rendszerében több szakembernek is a feladatkörébe tartozik, hogy sportágspecifikusan és egyénileg mérten az energiaraktárak a legfontosabb pillanatban (is) megfelelő szintű töltöttségen maradjanak.

Két főmunkatársunkkal beszélgettünk, akiket az állóképesség fejlesztéséről és a hozzá szükséges energiaellátásról faggattunk. László Bencével, a Fit4Race terhelésdiagnosztika laborvezetőjével, valamint Kozaróczy Tiborral, aki a genetikában és a táplálkozástudományban jártas szakember.


Kozaróczy Tibor és László Bence, a Fit4race szakértői


Bence, a kerékpározás területéről érkeztél és gyakorlatilag az ott szerzett óriási tapasztalatod és kutatásaid vezettek oda, hogy ma már egy nagy rendszer alapvető részeként sportoló kiválóságok eredményességét segítheted elő.

Igen, végzettségemet tekintve kerékpáros szakedző vagyok, testnevelő tanár. Sziklamászó, hegymászó sportban van edzői, oktatói képesítésem. Alapvetően én átnyergeltem a triatlon sportágra, és ott is az Ironman távra. Több mint 10 évig voltam edző. Ex-feleségemmel jártuk a világot, segítettem őt a part széléről. De én magam is versenyeztem triatlonban, tehát belülről is ismerem egy az állóképességi sportágakat.

Amivel én valójában foglalkozom, az az ergospirometria. A tanítványaimnál és az exfeleségemnél is alkalmaztam ezt a rendszert. Többször is mértem és természetesen az ő edzéseit is erre építettük fel.

A triatlon egy összetett sportág, ami úszásból, kerékpározásból és futásból áll, nagy különbség volt azonban a teljesítményében a kerékpározás és futás között. Elkezdtünk kutakodni, hogy mi lehet ennek a hátterében. Az ergospirometria segített abban, hogy rájöjjünk néhány fontos dologra, ami az egyik oldalon hiányosság volt, a másik oldalon pedig erősség.

Úgy vélem, sikerült kidolgozni egy olyan diagnosztikai formát, amivel meg tudjuk állapítani, például a triatlon sportágon belül, hogy valaki miért jó mondjuk kerékpáron és miért rossz futásban. És erre természetesen megoldást is tudunk kínálni egy ergospirometria mérésen keresztül. Meg tudjuk állapítani, hogy mi a teendő, hogy mindkét számban egyformán eredményes legyen.

A mi fő témánk most az állóképesség. Min múlik, hogy valakinek milyen az állóképessége?

A felmérésünk egyik legfontosabb része az energetikai rész. Az állóképesség fogalmában benne van, hogy addig tudsz végezni egy bizonyos intenzitási munkát, míg azt megfelelően energiával el tudod látni. Az ergospirometria segítségével olyan pontossággal látjuk ezeket az energetikai folyamatokat, hogy akár az egyes adott intenzitási zónák szénhidrát és zsírfelhasználását is látjuk.


Ezek olyan konkrét adatok, amivel már tudunk számolni. Ki tudjuk pontosan számolni, hogy egy-egy távnak a teljesítéséhez, adott sebességgel milyen energia felhasználásával fog a versenyző hozzájutni. Nagyon pontos, úgymond frissítési tervet tudunk ehhez készíteni. Ezeket természetesen az edzések közben is fel lehet használni az edzések során elfogyasztott energetikai számításokra. Ezáltal sokkal pontosabban lehet beállítani a táplálkozást kalória szempontjából, ami persze a felkészülés eredményességét is nagyban befolyásolja.

Ha egy példát szeretnék mondani, a tavalyi Tour de France-on nagyon nagy csatát láthattunk az első és a második helyezett között. A vesztes részéről nagy jelentősége volt a végeredményben, hogy egy olyan fajta versenytaktikát használt, amivel magát az energetikai rendszerét túlságosan kimerítette, és egész egyszerűen nem volt ideje, lehetősége arra, hogy ezt visszatöltse a verseny ideje alatt.

A Fit4Race módszerével ez a fajta energetikai rendszernek a kimerülése, elhasználása majdhogynem kézzel foghatóvá válik. Általa egyértelmű tanácsot lehet adni a versenyzőnek például taktikai szempontból, hogy hogyan irányítsa a versenyt ahhoz, hogy legyen esélye arra, hogy nyerni tudjon.

Ez az én fő területem a jelenlegi diagnosztikával a Fit4Race rendszerében.
Bence, még mindig maradjunk nálad, mert a Fit4Race holisztikus rendszerének első lépcsőfokainál te vezeted a vizsgálatokat. Mi történik akkor, ha jön egy sportoló hozzátok, elmondja, hogy milyen sportágban szeretne sikeres lenni és szeretné, ha az ehhez vezető úton a ti segítségetekkel mehetne végig?

Ha megérkezik az ügyfél, akkor először is a nyugalmi paraméterek felvételével kezdjük, ami egy antropometriai felmérésből áll. Itt magát a testszerkezetet mérjük fel, zsírszázalékot és izomtömeget, megállapítjuk a zsigereknek az arányát.

Kicsit eltérve a felvetéstől, hogyha egy kisgyerek jön hozzánk, akkor meg tudjuk állapítani, hogy mi lesz a várható testmagassága, testsúlya és ezzel egyébként tudunk segíteni akár sportág választásában is. Érkezik például egy srác, aki bokszoló akar lenni, de látjuk, hogy az alkata egyáltalán nem lesz megfelelő ehhez a sportághoz, akkor például ezzel tudjuk segíteni az életét, a karrierjét. Meg tudjuk határozni számára, hogy milyen területen lehet sikeres.

Különböző vizsgálatokat végzünk még, kezdve a EEG-vel, amivel az agyi hullámokat vizsgáljuk, HRV paramétereket nézünk, vagyis a szívfrekvencia-variabilitást, arteriográfos vizsgálattal az erek rugalmasságát.

Egy újabb testösszetétel vizsgálattal megállapítjuk, milyen szinten erősíthető az ügyfél, megnézzük a zsírszázalékot, hidratáltsági állapotot stb.

Ha megvannak ezek az alapvizsgálatok, akkor jöhetnek a sportágspecifikus és célirányos mérések, melyek során látjuk a különböző szerveknek, szervrendszereknek az összehangolt működését. Látjuk a tüdő működését, látjuk a vért továbbító rendszereknek, tehát a szívnek és az ereknek a működését, látjuk a perifériára, az izmoknak a működését energetikai szempontból.

Tehát itt nagyon-nagyon komplex adatokat kapunk, és ezeknek az adatoknak a segítségével határozzuk meg azt, hogy milyen képességekkel rendelkezik a sportoló. Meg tudjuk határozni, hogy melyek azok a képességek, amelyeken úgymond nem lehet változtatni, és melyek azok, amiken lehet.

Az adatokból készítünk egy nagyon részletes értékelést, és írunk mellé összegzéseket is, ami egy kézzel fogható tanácsadás a sportolónak vagy az edzőjének.

Valahol ezen a részen kapcsolódik be Kozaróczy Tibor a folyamatba. Bencéhez hasonlóan te is komoly szakmai előélettel rendelkeztél, mire a Fit4Race-hez csatlakoztál.

Igen, közel 25 éve dolgozom sport-testsúlymenedzsment, valamint az egészségmegőrzés táplálkozási vonatkozásaiban. Egyébként én az anatómiai, biokémiai, élettani ismereteim alapját a Semmelweis Egyetem ápolás és betegellátás dietetikus szakirányán szereztem meg, második diplomámat pedig a Pécsi Tudományegyetemen. Később volt szerencsém szakirányon tovább mozogni az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az én érdeklődési területem középpontjában a nutrigenetika, nutrigenomika áll. A genetikai vizsgálatok, genetikai analízis és ezzel kapcsolatban az étrendi normák, az életmód szokások optimalizálása fontos elem itt a Fit4Race-nél. Élsportolóknál, de az élet más területein kihívásokkal élők számára is még individuálisabb, még személyre szabottabb irányt tud adni.
Ezt a területet is úgy kell elképzelni, mint a Bencéjét, hogy felmérések előzik meg a fejlesztési munkát?

Igen, egy szélesebb spektrumú labordiagnosztika segítségével felmérjük az aktuális állapotot. Itt kiemelten is a kritikus tápanyagoknak az ellátottsági szintjét a rendszerben. De olyan mélységekbe is betekintünk, mint a nutrigenetika, amely mind az akkut sportteljesítmény, mind az egészséget, teljesítményt meghatározó paraméterek mentén történő finomhangolás kapcsán óriási segítséget nyújt.

A Fit4Race-nél holisztikus személettel dolgozunk, tehát az egyes területek egymást kiegészítve adnak vagy adhatnak teljes képet.

A felmérések során képet kapunk a metabolikus státuszról, egyensúlyról. Megtudjuk, hogy milyen hatékonyan vagy kevésbé hatékonyan működik a rendszer. Ezeket az adatokat egybegyúrva tudjuk a táplálkozási oldalt is rendezni az edzésekhez.

Amennyiben sportoló kapcsán versenyzőről beszélünk, akkor ezen adatok segítségével pontosan meg tudjuk határozni a protokollt mind a versenyre való felkészülésre, mind a versenyen való tápanyag-utánpótlás kapcsán. De itt persze nem csak arra kell gondolni, hogy meg tudjuk határozni, hogy mennyi szénhidrát legyen a futam előtti zselében, vagy a futam közbeni italban, hanem a mikrotápanyagoknak, elektrolitoknak a szintjét, vagyis a hidratáció megfelelő szintjét is meghatározzuk.

Mindehhez valójában fontos, hogy egy stabil bázisra kell építkeznünk, hiszen a versenynap az csak a csúcsa ennek a piramisnak. A táplálkozási oldalról éppen ezért mérjük fel a kritikus tápanyagok ellátottsági szintjét, ezért mérjük fel az anyagcserének az aktuális állapotát. Ezekre az adatokra támaszkodva a mindennapokba is beépülő étrendi rutinjavaslatot tudunk tenni.

Mindig azt szoktam mondani, két olyan kritikus elem van, ami elválaszt minket attól, hogy a lehető legjobban teljesítsünk. Az egyik, hogy ha fennáll bármilyen típusú táplálkozási hiányállapot a rendszerben. Tehát, ha bármilyen, a szervezet működéséhez kritikus, akár esszenciális elem bevitelében hiányt szenved a szervezet, akkor egyszerűen nem lesz képes a maximumon teljesíteni. A másik pedig az, hogy ha olyan élelmi összetevőkkel rongáljuk a rendszert, ami azzal kevésbé kompatibilis. Akár egyéni érzékenység kapcsán, akár általános jelleggel inkább a kerülendők közé tartozik.

Még nem említettük, de itt fontos megjegyezni, hogy egy élsportoló teljesítménye kapcsán nem csak azt fontos feltárnunk, hogy milyen táplálkozási hiányállapotok állnak fenn, de nagyon fontos, hogy a laborvizsgálatok során fel kell fednünk az esetleges ételérzékenységeket is.

A vizsgálatok, felmérések mentén a felkészülés egyes szakaszaihoz dinamikusan igazított étkezési tervet tudunk felépíteni, melynek segítségével csúcsteljesítményt tud nyújtani a sportoló. De ugyanez igaz a mindennapokra is, mert ugye a mi célunk a Best of You elérése, vagyis annak az állapotnak az elérése, amikor az ember a genetikailag meghatározott potenciáljain belüli legjobb teljesítményt és maximumot hozza. Ezt valójában az élet minden területén alkalmazva, tehát nem csak a sportban, hanem mind fizikálisan, mind mentálisan, emocionálisan, egzisztenciálisan, szociálisan és a környezete szempontjából is tökéletesen egészségesen élni.

A Fit4Race-en belül arra törekszünk, hogy a legkisebb változtatással a legnagyobb eredményt érjük el. Egy olyan forgatókönyvet építünk fel, ami egymásra épülve hozza el azt a Best of You-t, amibe kerülnie kell az adott sportolónak vagy top performernek. Ezt a fejlesztési tervet adjuk át egy kiértékelés során az ügyfélnek.


Tehát a komplex felmérésekkel, táplálkozási és edzéstervekkel az ügyfél eléri a „Best of You” állapotát. Ez eddig rendben van, valószínűleg sokat is tanul saját magáról, a testéről, a szervezetének működéséről, de mi kell ahhoz, hogy a saját legjobbját fenn is tudja tartani? Hogy például az állóképessége nemhogy ne essen vissza, vagy stagnáljon, de akár tovább fejlődjön.

A legideálisabb esetekben természetesen az ügyfél nem csak felmérésre és az azt követő kiértékelésre érkezik, hanem a felmérést követően mondjuk kognitív típusú, vagy fizikális edzések kapcsán, de akár mentális coaching és táplálkozás kapcsán is ügyféllé válik a Fit4Race-ben. Akkor mi egy Gantt-diagram formájában összeállítunk egy specifikált forgatókönyvet, aminek része az, hogy egy adott napon, héten, hónapban milyen edzésciklusok, milyen típusú edzéseket végezzen. A táplálkozás terén ugyanígy. Szokásmegszilárdítások, szokásbevezetések... Sporttevékenységhez alakított dinamikus változtatásokat helyezünk el.

Ami nagyon lényeges, hogy emellett a Gantt-diagramokban visszamérési pontok is vannak, melyekkel nem csak ezeket a komplex visszaméréseket végezzük el, de ha a táplálkozás oldalát nézzük, akkor ütemezett táplálkozási konzultációk vannak, ütemezett, bekért táplálkozási napló, melyeket például én magam értékelek ki minden esetben.

A fejlődéshez mérten folyamatosan, dinamikusan alakítjuk a programot. Minden ügyfélhez van egy kijelölt performance coach, aki menedzseli az ő fizikális és kognitív edzéseit, de ezen túl koordinál minden mást is a program során. Az ő dolga, hogy minden folyamatot figyelemmel kísérjen és ha bármilyen olyan változás van, ami a fejlesztési tervben egyéb mérést, akár szakértői konzultációt kíván, akkor egyszerűen indítványoz és delegálja további konzultációkra, felmérésre.

Ezekkel a folyamatokkal tudjuk az ügyfelet eljuttatni a „Best of You” állapotába és segíteni abban, hogy ott is maradjon.

A Fit4Race rendszerének segítségével valóban elérhető a versenyzői, állóképességi csúcsteljesítmény, de ahogyan a versenyzés világában a versenyautók fejlesztéséből az utcai autók is profitáltak, itt a versenyzők, csúcssportolók, top performerek fejlesztéséből a hétköznapi emberek is profitálhatnak?

László Bence: Abszolút, hiszen hozzánk nem csak azok jönnek, akik olimpiát akarnak nyerni, hanem olyanok is, aki simán csak a saját érdekükben akarnak sportolni, egészségesebben és tudatosabban élni. Nekik is maximális segítséget tudunk nyújtani, akár preventív, bajt megelőző jelleggel is. Például, ha már valakinél vannak jelek, hogy már nem úgy működik a szervezete, ahogyan kell, esetleg fogékonyabb lett a betegségekre. Ezekben az esetekben is próbálunk, tudunk segítséget nyújtani. Egyfajta életmódváltáson vezetjük végig, mutatunk irányt. Akár olyan részletekbe menően, hogy a napját is meg tudjuk határozni, hogy hogyan építse fel, hogy minden, ami fontos, beleférjen a napjába.

Kozaróczy Tibor: Van egy Kevin Trudeau mondás, amit én is magamévá tettem. Angolul úgy hangzik, hogy: Most people have no idea how good their body is designed to feel”. Vagyis, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs, hogy milyen jól is érezhetné magát a bőrében. Éli a mindennapjait egy adott ritmusban, egy adott fizikális, mentális, emocionális állapotban, és azt gondolja, hogy ez a normális, holott lehet, hogy sokkal, de sokkal jobban is érezhetné magát. A mi célunk a Fit4Race-nél, hogy erre felnyissuk az ügyfeleink szemét és hogy olyan életet élhessenek, amire talán korábban nem is gondoltak volna.

Comments


bottom of page